Mort - Rutilus rutilus
Rutilus rutilus

Den hvite trekanten nederst på øyet skyldes blitzlyset som reflekteres av øyelinsen.

Rutilus rutilus Rutilus rutilus Rutilus rutilus Rutilus rutilus Rutilus rutilus Rutilus rutilus Rutilus rutilus Rutilus rutilus

Mort

Rutilus rutilus

Morten er en av de vanligste karpefiskene våre. Den er i likhet med de andre karpefiskene en sen invandrer fra øst. Det vil si at utbredelsesområdet er i det sørøstligste hjørnet av landet. Er en sølvblank stimfisk slik som lauen, men er mer allsidig. Morten tar dyreplankton i de øvre vannlag, men den leter også etter smådyr blant planter og steiner på bunnen. Den spiser til og med litt plantekost. I akvariet svømmer den rundt og snuser på røtter og steiner og napper etter de små algene som vokser der. Den har liten munn og jeg har aldri sett at den forsøker å spise andre fisk. Den ser ut til å foretrekke små byttedyr som insekter og plankton. Fisken er fredelig og sosial, men litt skvetten. Bøllete fisker som stingsildhanner kan skape problemer for den snille og sky morten.

Fin fisk

For de som liker symetriske og elegante fisker så er morten virkelig en skjønnhet. Kroppen er kraftig, spoleformet og noe av det mest symetriske man ser blant fisk. Skjellene skinner i sølv og øynene er røde i kontrast. Den beveger seg hurtig og elegant rundt om planter og røtter i akvariet. Morten er en nær slektning an barbene, en gruppe populære hurtigsvømmende akvariefisker. Første gang jeg så svanebarbe i en akvariebutikk så lurte jeg faktisk på om det var mort de hadde. Den eneste barben jeg har sett som er finere enn mort var en fisk som i akvariebutikken ble kalt "signalbarbe", trolig "dotted line barb" på engelsk. Denne hadde en oppførsel som minnet om mortens, men tatt mer ut i det ekstreme. Fisken var konstant i bevegelse og gjorde halsbrekkende 360 graders svinger i høy hastighet rundt plantestengler og røtter. Sannsynligvis den fineste akvariefisken jeg har sett noen gang.

Krangling

I likhet med mange andre stimdannende karpefisk krangler morten noe av og til. Den er aldri hissig med fisk av andre arter, men når det er kamp om maten utfører den et slags bryteritual. Fiskene svømmer ved siden av hverandre og presser hverandre med snuten og kroppen. Trolig en måte å finne ut hvem som er sterkest på. Har sett et lignenede ritual hos sølvhai. Sølvhaiene står iro i et slags kryss og presser hverandre mot siden.

God svømmer

Jeg vil anbefale litt stort akvarium til denne fisken siden den er en hurtigsvømmer. Morten har forskjellig måter å slippe unna rovdyr på. Den gjemmer seg under røtter og steiner og mellom planter, men den bruker også sine svært gode svømmeegenskaper og blanke farge til å forvirre rovfisk. Hvis den blir skremt ute i de frie vannmassene skyter den loddrett opp mot vannflaten og snur like under slik at halefinnen lager et kraftig plask. Deretter farer den avgårde på skrå nedover i en eller annen tilfeldig retning. Hele manøveren går så fort at man stort sett ikke legger merke til annet enn plasket.

Vanlig på sørøstlandet

Mine eksemplarer er fanget på Fetsund i nordre øyern, der de opptrer i store mengder. Det sier litt om mortens egenskaper som akvariefisk at den nære slektningen vederbuk er i vanlig bruk som damfisk. Da i en kraftig gul eller rødfarget variant kalt gullvederbuk. Mort og vederbuk med naturlige farger er selvsagt mye finere.

For

Altetende.

Tørrfor, frossent (mygglarver, daphnier, cyclops osv), levendefor helst myke små insektlarver, den tar også små meitemark. Levende dyreplankton er topp. Går sikkert an å bruke brødbiter, rekemix ol.

Tilbake Hjem